Gewassen met verdovende gaven

Wat uit u ontspruit is een lusthof aan granaatappelbomen met kostelijke vruchten, hennabloemen en nardusplanten, nardus en saffraan, kalmus en kaneel, met allerlei wierookstruiken, myrrhe en aloŽ ,et al de kostbare specerijen. Hooglied, 4:13-14

Fytotherapie

De kruidengeneeskunde is duizenden jaren de voornaamste behandelingsmethode voor de zieke mens geweest. N de 20e eeuw verdwenen geleidelijk aan de kruidentuinen bij de kloosters en werd het kweken van kruiden door apothekers overgenomen.
 
In de loop van de tijd namen chemische en synthetische producten de plaats in van de geneeskruiden. De voordelen van dit proces leken te zijn dat men niet afhankelijk was van de oogst; er altijd een zuivere vorm van het geneesmiddel voor handen was, wat leidde tot een continue juiste dosering; het geneesmiddel gemakkelijk te bewaren was; en in verband met de voorraad, men gemakkelijk kon inspelen op vraag en aanbod.
 
Na verloop van tijd werd duidelijk dat de werking van de plant niet volledig vervangbaar was door een stof die chemisch overeenkomt met het werkzame bestanddeel van de plant.
 
Daarop werd er een begin gemaakt om de kruidengeneeskunde te onderwerpen aan de natuurwetenschappelijke criteria. Hiermee belanden we aan de officiële naam: Fytotherapie. De afgelopen 50 jaar is de omvang van wetenschappelijke literatuur op dit gebied m.n. in Frankrijk en Duitsland sterk toegenomen. In deze landen en een aantal Oost-Europese landen vormt de fytotherapie een belangrijk onderdeel van de reguliere geneeskunde.
 
In ons land is die situatie anders, de farmaceutische industrie beheerst met hun chemicaliën vrijwel de gehele geneeskunde. Er zijn ongeveer 3500 farmaceutische specialités, nog slechts 100 daarvan bevatten plantaardige producten! De kruidengeneeskunde kent ongeveer 3000 geneeskrachtige planten, in de praktijk wordt gebruik gemaakt van 200 geneeskruiden. Door natuur(artsen) en natuurgeneeskundige therapeuten wordt de fytotherapie gebruikt, als voornaamste therapie of als onderdeel van het behandelplan.

Ik werk zelf graag met de pure vorm van de kruiden en met tincturen. Ook hier is het effect van het kruid prima en natuurlijk. De kruiden hebben het vermogen deze afvoer van toxinen aan te zetten en te ontdoen van de evenwichtverstorende factoren.

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat kruiden ongelimiteerd kunnen worden gebruikt. Onoordeelkundig gebruik van sterk werkende en minder sterk werkende geneeskruiden kan ernstige gevolgen hebben.